mandag den 22. august 2016

Vi vælger den vej vi vil gå - giv ikke andre skylden

Lige såvel som det er plat at påstå "Enhver er sin lykkes smed" (fordi der ER faktorer vi ikke selv er herre over), så er det mindst lige så skidt, at give andre skylden fordi vi vælger forkert. Vi har alle et valg.


Lige fra du står op om morgenen til du lægger dit hoved på puden for at gå til ro, møder du valg. Hele dagen er fyldt med valg - både de ubevidste, du foretager nærmest pr. automatik, såsom at sætte kaffe over, tage din medicin m.v., men også de mere bevidste valg.

Nogle valg er nemme: du ser et vejarbejde, og skal vælge en omkørsel. Andre valg kan være en smule sværere: skal du tage det kursus, du ikke fik taget for år tilbage nu hvor det viser sig, at der er en restplads med 40% rabat? Nogle valg er direkte svære, fordi de involverer andre mennesker, som påvirkes af dine beslutninger.

Men det er ikke de andre, som træffer dit valg. Du træffer dit valg i forhold til den påvirkning din beslutning vil få, men giv aldrig andre skylden for dit valg.

Det er den slags individuelt ansvar, som nogle gange er svært at forklare for folk, som har valgt, at bruge alle andre som undskyldning for hvorfor de ikke kan indfri de ønsker de har til deres liv. Der er altid noget i vejen for at de kan træffe valget, og uanset hvor meget du forsøger at klargøre for vedkommende, at valget er deres, vil de altid forsøge at bortforklare deres ansvar.

Det er klart, at nogle former for omskoling kræver større omtanke og omstilling, men ikke desto mindre må og skal det være styret af, at du tager ansvar i dit liv, frem for at være pausefisk i dit eget liv. Da jeg første gang hørte passions- og skyggeekspert Pernille Melsted bruge udtrykket faldt det lige i hak. Det handler nemlig om, at man ikke skal lade begivenhederne fise forbi én som om alting foregik på "den anden side af glasset." :-)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar